Categories
Uncategorized

Mat som främjar humöret

Mat som främjar humöret

Ibland glömmer vi bort hur stor inverkan maten har på hur vi mår, hur vi tänker och hur vi känner oss. Kroppen är ett otroligt komplext system och allting sitter ihop och samarbetar i harmoni eller kaos, beroende på vad vi stoppar i oss, hur vi lever våra liv och vilka beteenden vi har. Det finns sådant vi inte kan påverka med mat, men det finns samtidigt mycket vi kan göra för att främja positiva tankar och känslor.

Det allra viktigaste är att ta bort alla former av raffinerade socker från kosten, vilket inkluderar vitt socker, brunt socker, sirap och även billig över processad honung. Allt detta aktiverar kroppens stressystem – det sympatiska nervsystemet – och draget till sin spets sätter det igång en rad processer i kroppen som får dig att känna dig otrygg, ur balans och ofokuserad. Visst, man kan äta en godisbit utan att bli helt manisk, men detta sker under ytan och skapar en dålig stämning inombords som underbygger mental instabilitet snarare än stabilitet över tid – och även sjukdom. Med smarta tillbehör i köket, som blenders och juicemaskiner, kan man göra det enkelt för sig att göra bra va.

Om du vill ta hand om din kropp ska du välja ekologiska råvaror utan några gifter, kemikalier och hormoner. Testa en sous vide cirkulator för att ta vara på råvarornas smak och näring. Att ta god hand om sin kropp är en form av egenvård och det är så viktigt att man tar bra hand om sig själv först. Du förtjänar det allra bästa och du förtjänar att må bra.