Categories
Uncategorized

Läk dina sår snabbt

Läk dina sår snabbt

Det är lätt att råka ut för en olycka som resulterar i ett sår. För att hjälpa det att läka och undvika att få ett infekterat sår finns det några enkla steg du bör följa. En del tycker att det är obehagligt med blod och sår, och då kan det vara bra att få hjälp av en vän eller familjemedlem. Vissa typer av sår ska du inte behandla själv, utan låta vårdpersonal ta hand om. Om du har en bitskada, stora eller djupa skärsår, mycket smutsiga sår eller större brännsår bör du uppsöka vårdcentral eller sjukhus för omplåstring.

Först och främst: tvätta såret!

Steg 1 i sårvård för att undvika ett infekterat sår är att tvätta rent såret. Börja med att tvätta dina händer noga. Skölj därefter bort större partiklar som jord eller stickor från sårområdet med rinnande vatten. Rengör området runt såret med tvål och vatten, och avsluta med att göra rent själva såret. Använd sårtvätt eller tvål och mycket vatten här med. Torka med en ren kompress runt såret.

Välj ett lämpligt plåster eller förband

Det finns en uppsjö av olika plåster som passar för olika typer av skador. Även placeringen på kroppen påverkar vilken typ av plåster som behövs. Om det är ett barn som har skadat sig kan det hjälpa att välja ett plåster med barnets favoritfigur på. Det både hjälper såret att läka och tröstar barnet. Byt plåster så ofta som behövs, men låt helst större plåster sitta kvar så länge som möjligt om såret inte gör mer ont. Kontrollera vid varje byte att såret läker utan att bli rött eller vara.