Glöm inte den psykiska hälsan

Människors psykiska hälsa är minst lika viktig som den fysiska. Samtidigt glömmer man ofta bort att ta hand om sina tankar och känslor. Anledningen till att det blir så för många är att det kan vara något som känns svårt och som man inte riktigt vet hur man ska hantera, speciellt inte om området är helt nytt för en.

Att ta hand om sin psykiska hälsa behöver dock inte vara svårare än att ta hand om sin fysiska. På samma sätt som du planerar in och tar dig tid för att genomföra ett träningspass eller en viss aktivitet, behöver du planera in och ta dig tid till att hitta den form av träning som gör gott för din psykiska hälsa. Hur man tränar psyket på bästa sätt är olika för alla – det kan handla om allt från att läsa en bok, lösa korsord eller sudoku, till ta en promenad, meditera eller rita.

En början är att vara i nuet

När vi talar om psykisk träning menar vi inte att du ska trötta ut huvudet, utan snarare tvärtom. Detta är en form av träning som ska ge dig ny energi genom att du gör sådant som tar hand om ditt psyke. Här handlar det alltså inte om att pusha och anstränga sig själv. Vilken form av psykisk träning som passar dig får du dock testa dig fram till på egen hand.

Om du inte vet hur, eller var, du ska börja kan vi tipsa dig om att försöka vara mer medveten i nuet. Ta en cykeltur och lyssna på naturen. Vill du ha möjligheten att ta med dig lite fika, en god lunch eller din fyrbenta kompis kan det vara bra att ha en cykel med en bra cykelvagn. Det kan dock vara bra att försöka äta, lukta, känna, se och höra utan andra distraktioner då di vill träna din psykiska hälsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *