Vad du kan göra för någon som mår dåligt

Om du inte är utbildad psykolog eller terapuet behöver du inte lösa eller ta dig an problemen en person med depression har. Det finns människor med universitetsutbildningar som jobbar med detta, så låt dem ta hand om det. Självklart vill du hjälpa till om du känner någon som mår dåligt – men det kan du göra på andra sätt än att försöka lösa alla problemen.

Lyssna

Att tala är silver, men att lyssna är guld. Uttrycket kan inte passa in mer än vad det gör här, när man ska stötta någon som mår dåligt. Lyssna på och ta in vad hen säger. Du behöver inte hålla med i allt eller ens förstå, men validitet kan vara otroligt viktigt för att personen ska må bättre och inte känna sig som den mest ensamma personen i världen.

Ha tålamod

Det kan ta lång tid för någon att börja må bra eller bli av med en depression. Då är det enda du kan göra att ha tålamod och acceptera den tid det tar. Slå dig ner i dina sköna utemöbler, lyssna på vad personen har att säga och och hjälp hen att läka i sin takt. Personen behöver göra aktiva val, något du kan hjälpa till med genom att stötta i vått och torrt.

Stötta

Alla vill ha olika stöttning i en sådan här situation, och det kan även skifta från stund till stund. Stötta personen efter hens villkor och vad hen önskar. Ibland är faktiskt det bästa du kan göra att bara bidra med sådant som du tror kan hjälpa – i stunden kanske det är att tillaga en god måltid eller att göra ett mättande mellanmål som personen i fråga själv inte orkar göra. Ta hjälp av dina smarta blenders och fixa det som du vill ge till personen som mår dåligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *