Släpp kontrollen

I dagens samhälle kan det kännas som att man måste ha koll på precis allting. Men att hinna med och ha full koll på både jobb, fritid, familj, vänner, intressen, vardagssysslor, matlagning och andra områden i livet kan vara svårt. Det går inte att ha full koll på allting – speciellt inte samtidigt.

Det finns ett ordspråk som säger “att inte ha kontroll är att ha kontroll”. Att ha för mycket kontroll kan begränsa dig och göra så att du inte kan gå utanför din planering. Men allting går inte att kontrollera – oförutsägbara saker händer hela tiden. Ibland behöver man låta saker hända även fast man inte förstår varför.

Varför vill man ha kontroll?

Ett exempel på detta är coronapandemin. Många gör en dataanalys flera gånger om dagen för att känna att de har kontroll på vad som sker i världen. Men varför måste de ha kontroll? Bara för att man tar reda på olika data betyder inte det att man har mer kontroll än innan man hade den datan. Många gånger går det inte heller att göra någonting åt problemet. Istället blir det bara jobbigt att vara så kontrollerande.

Att försöka att inte lägga ner så mycket energi och tid på sådant som du ändå inte kan kontrollera är alltså både smart och nyttigt. Vissa saker går helt enkelt inte att bestämma över, och andra saker är bara onödiga att bry sig om. Genom att släppa kontrollen steg för steg – till viss del – kan du känna dig lugnare och få en mer avslappnad vardag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *